Ambalaj Atıkları

AMBALAJ ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜMÜ

 

Değişen tüketim alışkanlıkları, nüfus artışı, yükselen hayat standardı, ambalajlı ürün satışındaki artış ile birlikte katı atık kompozisyonu da değişmektedir. Katı atıkların agırlıkça % 30'unu, hacimce % 50'sini ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Atık kompozisyonundaki değişim daha çok atığın içindeki kağıt, karton, cam, plastik, metal gibi ambalaj atıklarının artması ile sonuçlanmıştır. Satın alınan pek çok ürünün içindeki kağıt, metal, cam ve plastik ambalaj malzemesi içinde sunulduğu dikkate alındığında, katı atıkların kaynağında ayrı toplanarak bu malzemelerin ekonomiye tekrar kazandırılması önemli bir adımı oluşturmaktadır.  Sağlıklı ve sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi, ambalaj atıklarının diğer atıklarla karışmadan kaynağında ayrı toplanması ve organize bir yapı içerisinde geri kazanım sürecinin gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Geri kazanım çalışması ile doğal kaynakların korunması, kaynak israfının önlenmesi ve bertaraf edilmesi gereken katı atık miktarının azaltılması mümkün olmaktadır. Bu nedenle, geri kazanım çalışmalarının ilk adımını kaynakta ayrı toplama oluşturmaktadır.

 

Körfez belediyesi olarak ambalajların üretimi ile ambalaj atıklarının çevreye vereceği zararın önlenmesi, ambalaj atıklarının tekrar kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım yolu ile bertaraf edilecek miktarının azaltılması ve ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde kaynağında ayrı toplanması, taşınması, ayrıştırılması konusunda teknik ve idari standartların oluşturulması için gerekli prensip, politika ve programlar ile hukuki, idari ve teknik açıdan çalışmalara-projelere başlamış bulunmaktayız.

 

AMBALAJ ATIKLARININ BİRİKTİRİLMESİ

 

Körfez İlçemizde ambalaj atıklarının biriktirilmesi geri dönüşüm konteynerleri vasıtası ile yapılmaktadır. Mahallelerimizde; evlerde, iş yerlerinde, sanayi kuruluşları ve okullarda (kaynağında) poşetlerle ayrı ayrı toplanarak mavi geri dönüşüm konteynerlerine atılmaktadır.

 

Mahallalelere yerleştirilen mavi geri dönüşüm konteynerleri yerleştirme noktalarının belirlenmesinde; güvenlik, tüketici alışkanlıkları, konut yapıları, yerleşim planı, ambalaj miktarı, yol durumu gibi ölçütler dikkate alınmıştır. Yerleşim bölgesinde bulunan ambalaj atığı üreticilerinin tamamı (mahalle sakinleri), oluşturdukları ambalaj atıklarını ambalaj atığı yönetim planında belirtildiği şekilde biriktirmek zorundadır. Ambalaj atığı üreticisi; konut hastane, fabrika, lokanta, büfe, resmi kurum, market, alış veriş merkezi, satış noktası gibi ambalaj atığı oluşturan noktalardır

 

AMBALAJ ATIKLARININ TOPLANMASI VE TAŞINMASI

 

Ambalaj atıkları konut, hastane, fabrika, lokanta, büfe, resmi kurum, market, alışveriş merkez ve vb. yerlerde ayrı biriktirilerek geri dönüşüm konteynerlerine atma yöntemi ile biriktirilir. Proje saha uygulamasında ambalaj atıklarının biriktirilmesinde geri dönüşüm konteyneri kullanılıyor aynı şekilde sahadan toplanmasında, ambalaj atığı toplama araçlarının kullanılması ile  gerçekleştirilmektedir. Bu konteynerler ve araçlar mavi renklidir ve üzerlerinde ambalaj atıklarına ilişkin resim ve yazılar mevcuttur.

 

AMBALAJ ATIKLARININ AYRIŞTIRILMASI

 

Ambalaj atıklarını geri kazanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler 'Çevre ve Orman Bakanlık'ından lisans almak zorundadırlar. Lisans almaktan maksat ambalaj atıklarını toplayan, ayıran ve geri dönüştüren tesislerin belirli bir disiplin altında çalışmasını sağlamaktır. Toplama ve ayırma belediyemizce uyguladığımız projede birbirine bağlı yürütülmektedir. Körfez belediyemiz toplama ve ayırma faaliyetlerini bakanlıktan lisanslı geri dönüşüm firması olan 'Sarıkaya Geri Dönüşüm' firması aracılığı ile yürütmektedir.

 

AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

 

İlçemizde toplanan, ayrıştırılan ambalaj atıkları geri dönüşüm tesislerine gönderilerek ekonomiye tekrar kazandırılması sağlanmaktadır.

Geri dönüşümden elde edilen ürünler:

      Su, meşrubat, sıvı yağ, sirke gibi sıvı gıdaların piyasaya sürülmesi amacıyla kullanılan PET ambalajından geri dönüşüm tesislerinde elyaf elde edilmekte ve bu ürün bir çok sanayi dalında kullanılmaktadır.

      Süt, bakliyat, ketçap, mayonez yoğurt, deterjan, şampuan gibi ürünler için kullanılan PE ambalajlarından geri dönüşüm tesislerinde granül yapılmakta ve bu ikincil ürün bir çok sektöre hammadde olarak girdi sağlamaktadır.

      Bira, meşrubat salça, konserve, sıvı yağ gibi ürünlerde kullanılan metal ambalajlar geri dönüşüm tesislerinde ergitme eylemine tabi tutularak tekrar üretim sürecine alınmaktadır.

      Ambalaj atıklarında ilk sırayı alan kağıt, karton ambalaj atıkları geri dönüşüm tesislerinde işlemden geçirilmek suretiyle yeniden kağıt elde edilmektedir.

Tüm bu geri dönüşüm işlemleri sonucunda ekonomiye ciddi oranda girdi sağlanmaktadır.