Çevre Sağlığı

KORUYUCU ÇEVRE SAĞLIĞI 

 

Her yıl yenisi eklenen salgın hastalıkla yüzyüze oluyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) bir kenenin vektörlüğünü yaptığı salgın bir hastalık, domuz gribi vs., geçen yıl sınır komşusu Yunanistan'da görülen ve dünyayı tehdit eden BNV (Batı Nil Virüsü) bir sivrisinek vektör taşıyıcısıyla insanlara bulaşan bir salgın hastalıkdı. Bu sene yine bütün dünyayı tehdit eden salgın bir hastalık çeçe sineği (bir sivrisinek türünün) denen vektörün aracılığıyla uyku hastalığı tehdidi vardır. Bu salgın hastalığın havalar ısınmadan önceki hafta başlatılıp, havalar soğuyuncaya kadar kültürel, fiziksel, mekanik, kimyasal mücadelenin başlatılıp yapılması gerekmektedir.

 

Elimizde geçen yıllarda hibe edilen pek çok ilacımız mevcuttur. Miadı dolacak olanları ilçemize Büyükşehir ilaçlama ekibine hizmeti yaptırdık. Bundan sonra yine elimizde kalan ilaç stoğumuzu Büyükşehir Ekibine verip ortak kullanmayı amaçlıyoruz.

 

 

ÇEVRE SAĞLIĞI İLAÇLAMA HİZMETLERİ

 

 

            Önce 2011 yılında yaptığımız hizmetlerin sonuçları şöyledir :

 

1-      2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yasa gereği sokak aralarına uygulanan uçkun (uçan sivrisinek) ilaçlama hizmetini sonlandırmak için kültürel mücadelemizi başlattık. 2011 yılında bu mücadelemize devam ettik. Körfez ilçe halkının bu konuda % 80 bilinçlendiğini söyleyebiliriz. (Bunun için web sitemize, halkımıza yönelik bu konuda anket sorusu açmak istiyoruz. Sonucun ne olduğunu görmek açısından bu bizim için önemli)

 

2-      İlaçlama hizmetlerinin ilaçlama yapmaktan ziyade en büyük hedefi kaynak yerin tespiti ve sorunlu yerin ıslah edilmesi hususunda mekanik ve fiziksel mücadelemizi yapmaktadır. Stratejik eylem planında ve DÖF programında yakalamak istediğimiz en iyi sonuca bu şekilde ulaşabiliriz.

(Bunun için Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ıslah edilmesi istenen 51 raporu (2011 yılı için) gözden geçirilip ıslah edilmesi hususunda gerekli uygulamaları yapmaya çalıştık.

 

3-      2011 yılının kapalı alanlardan gelen en çok şikayet gelen vektör (hastalık taşıyıcı etken) pire ve fare olmuştur. Bildiğiniz gibi farenin üzerindeki pirelerin veba mikrobu taşıyıp salgın bir hastalık oluşturma riski mevcuttur. Bunun yanında çok fazla sokakta kedi ve yavrularının sayıları artmış bu konuda önlem alınması hususunu Zabıta Müdürlüğüne bildirdik. Zabıta biriminin kedi ve köpek leşlerinin alındığı adresleri bize bildirerek sonradan oluşacak risklerin önceden önlenmesi için dezenfeksiyon ve ilaçlama hizmeti verilmesini titizlikle uyguladık. İlçemizdeki dereler ıslah edildi. Neticede lağım farelerinin kendi mesken alanları ıslah edilmesi sonucunda işgal edildiği yerleri terk edip evlerimizin bahçelerine hatta evlerimizin içine kadar giren fare şikayetlerinin sayısı az değildi.

 

(Halkımızdan kapalı veya açık alandan gelen kene, pire, fare, hamam böceği, yabani arı, karasinek gibi şikayetleri günü gününe yaptık. Gelen şikayet sayısı 217'dir. 217 adres yerine gidip sorun teşkil eden kaynak tespit edilip hem kimyasal mücadele hem de kültürel mücadele yapıldı.)

 

4-      Su kaynaklarının ıslah edilmesi ve korunmasına yönelik Bakanlık'tan gelen bu konu üzerine Zabıta ekip arkadaşlarımızla göl ve göletler, dereler kontrol için gezildi. Su kaynaklarımızdan Körfez İSU Şube Müdürlüğüyle irtibat kurup göl ve göletlerimizin durumunu görmek için numuneler aldırıldı. Tahlil laboratuar sonuçlarında göletlerimize kanalizasyon suyu karıştığı için koliform bakterilerine rastlandığını gördük. Derelerimizin bazılarında da bu riskin mevcut olduğunu ve bu suların denize ulaştığını bunun da potansiyel (kuşlara, balıklara ve diğer canlılarda) risk oluşturabileceğini Körfez İSU Şube Müdürü Sayın Erdal Bey'e bildirdik. Yaptırımı konusunda herhangi bir çalışma başlatılmış değildir. Biz sadece bildirmekle  yetindik. Bu konuda ayrıca Kocaeli Çevre İl Müdürlüğünde Doğa Koruma Şube Müdürü Sayın Nevzat Bey ve ili Orman Mühendisiyle birlikte su kaynaklarımızın ekolojisini kontrol için gezdik. Bu gezi sonucunda Şube Müdürünün mezarlığın yanındaki yapay Ağadere göletinin üst tarafı ve çevresi halkımızın dinlenebileceği bir botanik bahçesi ve mesire alanı amaçlı bir yer olabileceği fikrini sundular.

 

Bu konuda Körfez İlçe Orman Şube Müdürü İlker Bey'ker e fikrini aldık. Uygun olduğunu güzel bir proje hizmeti olabileceğini söyledi. Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçelerden sorumlunun böyle bir talep olursa oraya hizmetin yapılmasının uygun olacağı görüşündedir.

 

İlçe halkının içme suyu olarak kullandıkları su depolarının hijyeni ve klorlanması hususunda Sağlık Grup Başkanlığındaki Çevre Sağlığı Teknikeri personelinin hizmet sunduklarını söylediler.

 

5-      Belediyemizin Fırın İşletmesinin düzenli hijyen ve haşere kontrolü haftalık programa alınarak bir sene boyunca ilaçlanmıştır. (Hamam böceği, karasinek ve fare için hizmet verilmiştir.)

 

6-      04.01.2011 yılında okullarımızda hijyen ve haşere kontrol hizmet çalışmasını başlattık.  

 

7-      Mezarlıktan gelen uçkun sivrisinek şikayetinin önce kaynağı tespit edildi. Kaynağın kuş suluklarından olduğu tespit edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin acil ilaçlama ekibini mezarlık birimine yönlendirdik. Her yıl dünyamızı tehdit eden salgın hastalık üretilmekte, ülkeler arası biyolojik savaş (soğuk savaş) başladı. Geçen yıl Batı Nil Virüsü (BNV) sınır komşumuz Yunanistan'da görüldü. Bu tehdit ülkemizde Kayseri'de görüldü. Geçen yıl boyunca ilçemizde tehdit unsuru sivrisineklere mücadelemiz hızlı bir şekilde tamamlandı. Bu sene dünyayı tehdit eden uyku hastalığı yapan Çeçe Sineği vasıtasıyla bir salgın hastalığa karşı tedbirimizi almak zorundayız. Zamanlama çok önemli. Havaların ısınmaya başladığı an teçhizatımız tam olmalı, hazırlıklı olmalıyız. Sağlığımız için. 

 

8-      İlçemizin kara sinekle mücadelede en iyi hizmeti düzenleyici, önleyici faaliyetler çerçevesinde Sayın Başkanım yapmıştır. İlçedeki hayvan barınaklarının köylere taşınmasını sağlamıştır. İlçemizde 1994 yılından beri Kocaeli'nin hiçbir ilçesinde görülmeyen kapalı plastik konteyner hizmeti ile atıkların düzenli depolanması,

 

taşınması sağlanmış olup, bunun yanında kara sinekle mücadelenin en başarılı fiziksel ve mekanik mücadelesi olmuştur. İlçemizde karasinek oluşturan yerler bahçelerden yere düşen çürümüş meyve atıkları ve zamanında temizlenmeyen Pazar yerlerinin atıkları olduğu tespit edildi. Halkımızdan gelen karasinek şikayetlerini ilaçlama sonucunda tedbir açısından düşen meyvelerin temizletilmesi gerektiği hususu kültürel mücadelesi ile yapıldı.

 

9-      Gübre atıklarının düzenli toplatılıp, geri dönüşümde (biogaz tesisinin) kuruluşunu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesinin sorumlusu ile görüşüldü.  Bu konuyla İzaydaş ile iletişime geçildi. Tesisin düzenli çalışmaya devam etmesi köylerimizdeki ıslah çalışmasını gerçekleştirecektir.

 

10-  Körfez yarış pistine koruma bandı olarak kullanılan araba lastiklerinin sahilde sivrisinek oluşturan en büyük kaynak teşkil ettiği tespit edildi. Buna rağmen yapılan uyarılara ve tavsiyelere riayet edilmediği görüldü.

 

11-  Kurban bayramı dolayısıyla kurban hayvan pazarının gerek hayvan sahiplerinin gerek vatandaşın sağlıksız koşullarda her yıl yapılan hizmetin olumsuzluğu görüldü. İlaçlama hizmetinin sağlıksız yapılması Pazar yerinin zemininin beton, tavanının ahşap yani nemi absorbe eden üründen yapılmış olması gerekir. Tavsiyemiz; yeni bir hayvan pazarı yeri çalışması ve hayvan atıklarının (idrarlarının) gelişigüzel değil de bir kanal aracılığıyla bir yerde toplatılması önerilerimiz arasındadır.  Bu konuda Çevre Sağlığı ve Veteriner Hekim arkadaş ile ortaklaşa çalışmalarımız başlatılmalı.

 

12-  Körfez Belediyesinin 2011 yılının haşere ilaçlama tahsilat bordrosu 1.917.00 (Bindokuzyüzonyedi) TL.olmuştur.

 

13-  Belediyemizin Büyükşehirden gelen ilaçların hizmette kullanılması devam etmektedir. Yeni ilaç isteği tehdit oluşturan salgın hastalık için gerekli olabilir.

 

14-      Bilinçli Toplum Projesi kapsamında temiz tuvaletler kampanyası başlatıldı. Kurumumuzdaki tuvaletlerde su kaybının ve elektrik israfının önüne geçilmesi amacıyla ve hijyenin sağlıksız olduğu kontroller sonucunda tespit edildi. Uyarı niteliğinde bilinçlenmek amacıyla tabelalar yerleştirildi. Olumsuzluklar tespit edildi, Zabıta Müdürlüğü bünyesindeki personelle birlikte olumsuzluklar fotoğraflandı. Sonuç olarak; engelsiz tuvalet tasarımları sahil sosyal tesisimiz ve mescitlerimiz proje kapsamında gündeme alındı.

 

15-      Camilerdeki umuma açık tuvaletler denetimi sonucunda, birçok bozuk, boşa akan musluklar tamir ettirilip, onartıldı. Böylece devlet ekonomisine bir tasarruf sağlanmış oldu. Tuvaletlerin hijyen ve kullanılabilir kontrolleri sonucunda olumsuzluklar fotoğraflandı, gerekli yerlere iletildi.

 

16-      Mezarlığın yanında yapay gölet olarak oluşturulan Ağadere Göleti ve çevresi fauna ve flora olarak incelemeye alındı.