Haber

Körfez´de Tarihin Kapısı Aralandı

Tütünçiftlik Kültür Merkezinde Düzenlenen konferansa Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Belediye Başkan Yardımcısı İsa Taş, Belediye Meclis Üyeleri, Birim Müdürleri, Üniversite Öğrencileri ve çok sayıda vatandaş, Tarihte bilinmeyenlerin anlatıldığı konferansa katıldı.

Merak Edilen Her şey Yanıt Buldu

Yaptığı Televizyon Programları ile geniş bir kitleye hitap eden Afyoncu, gerçekleşen konferansta Körfezlilere hitap etti. Yavuz Sultan Selim hakkında bilinen ve bilinmeyen her şeyi Körfezlilere anlatan Prof. Dr. Afyoncu, Körfezlilerin merak ettiği soruları da ayrıca yanıtladı.

Yavuz Sultan Selim Küpe Takmamıştır

Yavuz Sultan Selim ile ilgi merak edilenlerin anlatıldığı konferansta Prof. Dr. Afyoncu, "Yavuz Sultan Selim hiçbir zaman küpe takmamıştır. Küpenin takılı olduğu resim ise dışarıdan getirilmiş ve Yavuz Sultan Selim'e benzetildiği için bu olsa olsa Yavuz Sultan Selim'dir, dedikleri için günümüze kadar hep bu şekilde gelmiştir. Halkımıza bu güne kadar yanlış lanse ettirildiği için insanlarımız, Koskoca padişah takıyor, ben taksam ne olur diyerek yanlış bir örneklendirme ve yönlendirme sebep oluyor. Bu sebeptir ki bu konu ile birçok yazılmış yazı ve kitap vardır. Tarihimizin her bir konusu ve olayı iyi bir şekilde araştırıldığı zaman doğruların gizli kalmayacağına inanıyorum" dedi.

Yavuz Sultan Selim'in resmindeki yanlışlığa dikkat çeken Prof. Dr. Afyoncu önemli açıklamalar yaptı, "Küpeli hükümdar resminin Şah İsmail veya Şah Cihan olabileceğini söylemiştir. Ancak resimdeki giyim tarzı ve küpe Şah Cihan'dan daha ziyade bir başka Babür hükümdarı Cihangir'e uymaktadır. Yavuz denilen resim günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunuyor. Anlatılanlara göre diğer müzelerden saraya gelmiş ve burada bu resmin Yavuz'a ait olduğuna kanaat getirilmiş. Bu resim tarih ders kitaplarında kullanılınca da herkesin kafasında gerçeğinden çok farklı bir Yavuz Sultan Selim oluşmuştur" dedi.

 

 Yasin-İ Şerif Okunurken Vefat Etti

Yavuz Sultan Selim, ömrünün son günlerinde Edirne'ye gitmişti. Buraya gitmeden önce sırtında çıkan şirpençe denilen bir çıbandan muzdaripti. Bu çıbanı hamamda sıktırıp, ovdurtması ve ardından Edirne'ye atla gitmeye çalışması hastalığını iyice artırdı. Padişahın hastalığı artınca Çorlu yakınlarında babası ile savaştığı yerde, 40 gün konaklandı. Yavuz'un hastalığı günden güne iyice ağırlaştı. Sultanın hastalığı boyunca yanında gece gündüz musahibi Hasan Can vardı. 1520 yılının 21 Eylül'ünü 22 Eylül'e bağlayan gecede ikisinin aralarında şu konuşma gerçekleşmişti, Sultan Yavuz, musahibine "Hasan Can bu ne haldir" diye sorunca, Hasan Can, "Sultanım Cenabı Hakk'a teveccüh edip Allah'la beraber olacak zamandır" cevabını verdi. Yavuz "Bizi bunca zamandan beri kiminle bilirdin? Cenabı Hakka teveccühümüzde kusur mu gördün" deyince Hasan Can, "Hâşâ ki bir zaman zikr-i Rahman'dan şaştığınızı görmedim. Lâkin bu zaman başka zamana benzemediğinden ihtiyareten cesaret eyledim" dedi. Yavuz, bu cevaptan sonra Hasan Can'a "Sure-i Yasin tilavet eyle" dedi ve onunla birlikte okumaya başladı. Yasin Suresi'nin ikinci okunuşu sırasında "Selâm" Ayeti'ne gelindiği zaman Yavuz Sultan Selim ruhunu teslim etmişti" dedi.

 

Konferansın sonunda Prof. Dr. Erhan Afyoncu'ya teşekkür ederek Körfezin meşhur simgelerinden olan Kiraz Motifti hediye eden Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Afyoncu'yu tekrar Körfezde görmek istediklerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLAR

Diğer Haberler

Faaliyet Haberleri

Kültür Sanat Haberleri

Başkan

Güncel Haberler

Kültür Sanat

Ziyaretlerimiz

Basında Biz

Etkinlikler